Feest van de Geest

Kunstproject Feest van de Geest

Van Hemelvaartsdag (9 mei) tot en met 2e Pinksterdag (20 mei) wordt in 11 kerken op de Heuvelrug en in Woudenberg voor de 10e keer het kunstproject Feest van de Geest georganiseerd. In dit kunstproject gaat het om mensen kennis te laten maken met de verbinding tussen kunstwerken, architectuur kerkgebouw en het feest van Pinksteren. Achttien kunstenaars zullen uiteenlopende kunstwerken tonen in verschillende kerken in Amerongen, Driebergen, Doorn, Leersum, Maarn, Maarsbergen en Woudenberg. Het thema van dit jaar is “Troost”. 

Troost wordt vaak in verband gebracht met het verzachten van lichamelijke en of geestelijke pijn. Diep verborgen in het woord troost zit het woord ‘trouw’. Je troost iemand door hem of haar niet in de steek te laten. Ook in de bijbel is ‘troost’ een sleutelwoord. Het komt veelvuldig voor bij de profeet Jesaja en de evangelist Johannes. Bij Johannes worden ‘troosten’ en ‘troost’ bovenal verbonden met het komen van de Heilige Geest (HG) met Pinksteren. De HG is de Trooster bij uitstek, die borg voor je staat en je een gevoel van geborgenheid geeft. 
Mensen zijn op veel verschillende manieren op zoek naar troost. De Belgische psychiater Dirk de Wachter schreef zelfs een boek over troost. Hij vindt dat er veel pseudo en valse troost is. In De Wachter’s optiek vinden we troost in de aanwezigheid van de ander. In kunst kunnen we de (A)ander ontdekken en ons ermee verbinden. Een troostrijke gedachte….

Deze verschillende facetten van ‘troost’ hebben de kunstenaars verbeeld en tot leven gebracht in hun kunstwerken. We hopen dat de verschillende kunstwerken de bezoekers weten te boeien, te grijpen, te inspireren en te troosten. Bovenal hopen we dat de kunstwerken de bezoekers tot nadenken en inspiratie zullen stemmen. Dat ze iets zullen proeven van het Feest van de Geest dat Pinksteren wil zijn……

In de Michaëlkerk zal werk te zien zijn van Nelleke Wentzel, een kunstenares uit Scherpenzeel, die kunst maakt met textiel. Het werk dat zij maakt is vaak een combinatie van materialen en vertelt heel duidelijk een verhaal.
In de kerk zelf zal (ook tijdens de kerkdiensten) een wandkleed aanwezig zijn. Daarnaast is in het Michaëlhuis nog ander werk van Nelleke - deels rond het thema 'troost' - te bekijken.

De openingsavond van Feest van de Geest is op woensdag 8 mei in de Johannes kerk In Leersum. Aanvang 20.00u, inloop vanaf 19.30u. Er is een leuk en inspirerend programma vastgesteld. De deelnemende kerken zijn geopend op donderdag 9 mei, zaterdag 11, zondag 12, zaterdag 18, zondag 19 en maandag 20 mei. De openingstijden van de kerken voor de bezichtiging van de kunst zijn van 13.00 tot 17.00 uur met uitzondering van de tijden, waarin kerkdiensten plaats vinden. Neem ook eens een kijkje op de site: https://feestvandegeest.nl/heu/

 

 
terug

Agenda

Feest van de Geest

ma 20 mei 2024 om 13.00 uur

Gebedskring

di 21 mei 2024 om 16.00 uur

Club MK 10-13

vr 24 mei 2024 om 19.00 uur

Michaëlkerk

zo 26 mei 2024 om 9.30 uur Trinitatis

Boekenclub

ma 27 mei 2024 om 18.30 uur

Avond over geloofsopvoeding

do 30 mei 2024

Club MK 14-16

vr 31 mei 2024 om 19.00 uur

Kerktaxi

Wilt u gehaald worden voor een kerkdienst?
Gerlise van der Maas coördineert vanaf heden de kerktaxi.
tel.: +31 6 20 20 90 56

Kerkomroep

U kunt onze diensten meebeleven via kerkomroep

Johanneskerk

Klik hier om naar de site van de Johanneskerk te gaan