maandag 20 mei 2024

Feest van de Geest

Datum: 
 maandag 20 mei 2024
Tijdstip: 
 13.00 uur  - 17.00 uur
Locatie: 
 Michaëlkerk

Kunstproject Feest van de Geest

Van Hemelvaartsdag (9 mei) tot en met 2e Pinksterdag (20 mei) wordt in 11 kerken op de Heuvelrug en in Woudenberg voor de 10e keer het kunstproject Feest van de Geest georganiseerd. In dit kunstproject gaat het om mensen kennis te laten maken met de verbinding tussen kunstwerken, architectuur kerkgebouw en het feest van Pinksteren. Achttien kunstenaars zullen uiteenlopende kunstwerken tonen in verschillende kerken in Amerongen, Driebergen, Doorn, Leersum, Maarn, Maarsbergen en Woudenberg. Het thema van dit jaar is “Troost”. 

Troost wordt vaak in verband gebracht met het verzachten van lichamelijke en of geestelijke pijn. Diep verborgen in het woord troost zit het woord ‘trouw’. Je troost iemand door hem of haar niet in de steek te laten. Ook in de bijbel is ‘troost’ een sleutelwoord. Het komt veelvuldig voor bij de profeet Jesaja en de evangelist Johannes. Bij Johannes worden ‘troosten’ en ‘troost’ bovenal verbonden met het komen van de Heilige Geest (HG) met Pinksteren. De HG is de Trooster bij uitstek, die borg voor je staat en je een gevoel van geborgenheid geeft. 
Mensen zijn op veel verschillende manieren op zoek naar troost. De Belgische psychiater Dirk de Wachter schreef zelfs een boek over troost. Hij vindt dat er veel pseudo en valse troost is. In De Wachter’s optiek vinden we troost in de aanwezigheid van de ander. In kunst kunnen we de (A)ander ontdekken en ons ermee verbinden. Een troostrijke gedachte….

Deze verschillende facetten van ‘troost’ hebben de kunstenaars verbeeld en tot leven gebracht in hun kunstwerken. We hopen dat de verschillende kunstwerken de bezoekers weten te boeien, te grijpen, te inspireren en te troosten. Bovenal hopen we dat de kunstwerken de bezoekers tot nadenken en inspiratie zullen stemmen. Dat ze iets zullen proeven van het Feest van de Geest dat Pinksteren wil zijn……

De openingsavond van Feest van de Geest is op woensdag 8 mei in de Johannes kerk In Leersum. Aanvang 20.00u, inloop vanaf 19.30u. Er is een leuk en inspirerend programma vastgesteld. De deelnemende kerken zijn geopend op donderdag 9 mei, zaterdag 11, zondag 12, zaterdag 18, zondag 19 en maandag 20 mei. De openingstijden van de kerken voor de bezichtiging van de kunst zijn van 13.00 tot 17.00 uur met uitzondering van de tijden, waarin kerkdiensten plaats vinden. Neem ook eens een kijkje op de site: https://feestvandegeest.nl/heu/
 

terug